2011. december 15., csütörtök

A Mürty fonákja...mert mindenkinek van

Van egy sajátos szokásom, ha valamit látok, mindjárt kifordítok. Távolságtartás és szemlélődés sosem volt az erősségem. Bármiről is lenne szó, mindig kapcsolatba akartam kerülni azzal vagy vele. Empirikusan...

Van-e valami különösebb oka annak, hogy kíváncsi vagyok mi van macinak a hasában? Különböző technikaitól pszichológiáig terjedő magyarázatskálán mozgó opciójelölteket félretéve a válasz nagyon prózai. A dolgok fonákja sokkal beszédesebb, mint a színe.


Igen, lehet szó szerint is értelmezni, csak épp nagyon szűk mozgástere maradna a gondolatmenetnek, azért a Mürty fonákját tekintsük illusztrációnak. Különben ez valóban a fonákja pamutvetexestul és elkötött cérnavégestül még vasalásos művelet előtt.

A fonák, többnyire, elrejteni való dolog. Pontosabban el van rejtve, nem látszik. Nincs szem előtt. Vagyis pillanatnyilag NINCS.

Mielőtt a kezem akaratlanul bekopogna a metafizika kapun, gyorsan kifordítom egy gyerekharisnyát. Benne címke a mérettel, összetétellel és tisztítási utasításokkal. Kicsit lefelé pásztázva csíkok, majdnem olyanok mint a színen, csak összemosottabb. Centinként cérnaváltásra utaló jelek, majd a bokánál egy cérnafelhő fehér közepével.

Színéről nézve a cérnagombóc egy barika. Amolyan pici, ártalmatlan, csillagokkal és holddal a feje fölött. Itt a színen mind külön vannak. Egymás mellett, fölött, alatt. De mi már tudjuk, hogy mindezek összekötésben állnak. Nem csak gyártástechnológiailag. Bár az is kétségtelenül igaz.

Van, amikor a fonákja sokkal izgalmasabb, mint a színe. Mit vegyek elő?  Arlen garbója megteszi. A színe kicsit durvább tapintású, pasztellszínű, egymástól elkülönülő csíkokkal. Majdnem érdektelen. Első ránézésre magam is csodálkozom, hogy ilyet választottam. A megfejtés, pedig el van rejtve...bizony, a fonákjában. Ugyanez a garbó kifordítva végtelenül puha és meleg tapintású és érzetű. Ismerős? Hányan kérdezték már egyik vagy másik ismerősödről,mit találsz benne, hiszen olyan... Tőlem sokan. Valószínűleg rólam is:)

Előfordul, hogy a fonák és szín nagyon hasonlóak. Előfordul.

A harisnyát ki is viszem a fürdőszobába. Tegnapi. Jó volt beszélgetni veletek. Mellesleg nem ülök lótuszpózban, mert kényelmetlen. Konyhaasztalnál végkép. Apropó, egy konyhaasztalnál és gyerekharisnyában is fel lehet fedezni a világot...

2 megjegyzés:

Hajni írta...

mennyire igaz... :)

Szemkép írta...

Hajni, örülök, hogy úgy látod! De ha nem is teljes a kép, ha mindez teljesen másképp is lehet, akkor is már két nézőpontból láttunk...majd lehet felülről, alulról, belülről és számtalan más nézőpontból tovább nézni:)